Particularități nutriționale la pisici

Cerințele nutriționale au fost stabilite pentru câini încă din 1971, nevoile pisicilor fiind în mare parte nerecunoscute și cu siguranță nediferențiate de cele ale câinilor până în anul 1986.

 Cu toate acestea, cerințele nutriționale ale pisicilor sunt foarte diferite de cele ale câinilor în toate etapele vieții, de la gestație până la alăptare, pe perioada de creștere rapidă și pe tot parcursul vieții.

Pisicile au anumite cerințe alimentare care sunt diferite de cele ale câinilor și pot dezvolta deficiențe nutriționale atunci când sunt hrănite cu diete formulate pentru câini.

Spre deosebire de câini, pisicile au nevoie de surse alimentare de vitamina A, acid arahidonic și taurină.

Pisicile necesită cantități mai mari de grăsimi și proteină, comparativ cu specia canidă, precum și de arginină și vitaminele niacină (vitamina B1) și piridoxină (vitamina B6).

Pisicile produc enzima hexakinaza, care le permite să digere și să utilizeze doar carbohidrații din dietă procesați corespunzător.

Conform Asociației Americane Oficiale de Control Alimentar (AAFCO), există  diferențe majore în ceea ce privește necesarul nutrițional al unei pisici versus câine în creștere, mai ales în privința procentului de proteine, datorită procesului de creștere mult mai rapid.

  • Proteine: Pisicile sunt carnivore obligatorii, ceea ce înseamnă că au nevoie de o cantitate semnificativă de proteine animale în dieta lor. Proteinele sunt esențiale pentru funcționarea sistemului lor muscular, a pielii și a blănii.
  • Grăsimi: Grăsimile furnizează energie și sunt, de asemenea, necesare pentru absorbția vitaminelor solubile în grăsimi (A, D, E, K). Pisicile au nevoie de o sursă adecvată de grăsimi pentru a-și menține sănătatea pielii și pentru a susține funcțiile organelor.
  • Taurina: Este un aminoacid esențial pentru pisici, iar deficiența acestuia poate duce la probleme de sănătate grave, cum ar fi probleme de vedere și afectarea inimii. Taurina se găsește în principal în țesuturile animalelor, deci este important ca hrana pisicii să conțină suficiente surse de proteine animale.
  • Vitamine și minerale: Pisicile au nevoie de o gamă variată de vitamine și minerale pentru a menține sănătatea generală. În special, vitamina A, D și E sunt cruciale pentru funcțiile organismului lor.
  • Apă: Asigurați-vă că pisica are întotdeauna acces la apă proaspătă. Pisicile pot avea o tendință de a bea mai puțină apă decât câinii, astfel încât hrana lor umedă poate fi o modalitate bună de a le asigura hidratarea adecvată.
  • Evitarea anumitor alimente: Anumite alimente, cum ar fi ciocolata, ceapa, usturoiul, cafeaua și alcoolul, sunt toxice pentru pisici și nu ar trebui să facă parte din dieta lor.
  • Hrana adecvată pentru vârstă și starea de sănătate: Pisicile tinere, adulte și bătrâne pot avea cerințe nutriționale diferite. De asemenea, dacă pisica are anumite probleme de sănătate, cum ar fi alergii sau afecțiuni renale, dieta ei ar trebui ajustată corespunzător.