Castrarea/sterilizarea între beneficii și riscuri
In acest articol vom explora in detaliu avantajele si dezavantajele castrarii pentru animalele de companie, oferindu-va date pentru a lua o decizie informata in ceea ce priveste viitorul prietenului vostru blanos. Vom analiza beneficiile pentru sanatate, comportament si aspectele sociale precum si dezavantajele si miturile legate de aceasta procedura.
Beneficiile
In general animalele castrate/sterilizate traiesc mai mult, sunt mai sanatoase, mai usor de controlat si mai confortabil de tinut în locuință Mai în detaliu, ar fi vorba despre:
- Controlul înmulțirii si controlul bolilor infectioase si parazitare prin reducerea numarului de animale abandonate
- Preventia gestatiilor nedorite
- Previnirea pierderii animalelor
- Reducerea riscului de boli ale aparatului reproducator: piometrul la femele, afectiuni ale prostatei la masculi
- Reducerea riscului cancerului mamar: Riscul aparitiei cancerului mamar este de 0,5% pentru femelele sterilizate inainte de primul ciclu adica in jurul varstei de 6 luni; Riscul creste la 8% la femelele sterilizate dupa primul ciclu de calduri si ajunge la 26 % la cele sterilizate dupa al 2-lea ciclu. De asemenea nu trebuie neglijat faptul ca 42% dintre toate tipurile de cancer care pot sa apara la catele sunt tumorile mamare.
- Corectarea comportamentului – Castrarea si sterilizarea influenteaza comportamentul prin eliminarea hormonilor sexuali produsi de ovare si testicule. Comportamentul este rezultatul interactiunii dintre personalitatea animalului si mediul inconjurator, in timp ce comportamentul poate fi schimbat, personalitatea poate fi numai gestionata corespunzator iar hormonii sexuali sunt implicati in mod direct. Tipuri comune de comportament ce pot fi atenuate sau eliminate pot fi: agresivitatea, vagabondajul, marcarea teritoriului, încercarea de a se împerechea cu obiecte sau oameni.
- Previne gestatia si lactatia falsa. Aceste conditii medicale presupun declansarea unor modificari de comportament precum si a unor modificari fizice imediat dupa un ciclu de calduri, modificari asociate in mod normal cu gestatia fiziologica. Se presupune ca acesta psihoza a aparut in decursul evolutiei cand, in cadrul haitelor de lupi, numai femela alfa se imperechea, restul femelelor dezvoltand gestatii si lactatii false in scopul de a sustine supravietuirea puilor femelei alfa.
Riscurile aferente
- Riscul interventiei chirurgicale si al anesteziei. Acestea pot fi diminuate prin alegerea unui protocol de anestezie adecvat cu varsta, rasa, starea fiziologica precum si cu starea de sanatate a animalului. De asemenea, impreuna cu medicul veterinar puteti decide ce metoda chirurgicala se impune in cazul companionului vostru.
- Posibilitatea aparitiei unor modificari hormonale care influenteaza:
- aspectul blanii – dermatite,
- urinarea – incontinenta urinara prin slabirea tonusului sfincterilor uretrali
- comportamentul- timiditate excesiva prin eliminarea hormonilor
- responsabili cu modelarea personalitatii.
- Costul procedurii. Desi costul procedurii variaza de la clinca la clinica dar si in functie de protocolul folosit, au apărut programe finantate de ONG-uri, dar si de autoritatile locale care subventioneaza costurile.
- Probleme articulare – Studii recente arata o crestere a incidentei unor boli articulare ca displazia de sold si ruptura ligamentelor incrucisate. Studiile arata ca la animalele castrate prea devreme, in special la rasele de talie mare, apare un decalaj intre cresterea in lungime a femurului si cea a tibiei care duce la aparitia unui unghi anormal la nivelul genunchiului si la o presiune suplimentara pe ligamentul incrucisat anterior. In plus, sedentarismul asociat cu castrarea poate duce la obezitate si deci la aparitia unui alt factor care influenteaza problemele articulare.
- Cresterea probabilitatii aparitiei la animalele castrate devreme a anumitor tipuri mai comune de cancer cum ar fi hemangiosarcomul, limfosarcomul, osteosarcomul comparat cu animalele necastrate
Mituri si realități
- Este adevarat că animalul va deveni leneș si supraponderal? …….Realitatea este că lipsa de activitate si îngrasarea sunt influentate mai drgrabă de stilul de viață al stăpânului si de alimentatie decăt de operația de castrare/ sterilizare.
- Este adevarat că toate animalele castrate sunt nefericite? ……În fapt, o ingrijire si o atentie adecvate din partea proprietarului sunt cele care duc în cea mai mare măsură la o viata sanatoasa si fericita . Iar imperecherea animalelor este strict ghidata de instinct.
- Și am mai putea continua.