Castrarea câinilor între beneficii și riscuri

Castrarea, denumita si sterilizare este o procedura medicala de rutina care starneste adesea discutii intre iubitorii de animale. In acest articol vom explora in detaliu avantajele si dezavantajele castrarii pentru animalele de companie, oferindu-va date pentru a lua o decizie informata in ceea ce priveste viitorul prietenului vostru blanos. Vom analiza beneficiile pentru sanatate, comportament si aspectele sociale precum si dezavantajele si miturile legate de aceasta procedura.

Ce este castrarea / sterilizarea?

Este o procedura chirurgicala sau medicala prin care sunt indepartate sau inactivate organele reproducatoare. In cazul masculilor procedura poate fi efectuata atat medical prin administrarea unor preparate care inhiba functia reproducatoare, cat si chirurgical, sub anestezie generala printr-o procedura care presupune indepartarea testiculelor.  In cazul femelelor metoda chirurgicala presupune indepartarea ovarelor si de cele mai multe ori si a uterului. Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra atat metoda folosita cat si riscurile asociate anesteziei generale si a ingrijirii postoperatorii.

Beneficiile 

In general animalele castrate/sterilizate traiesc mai mult, sunt mai sanatoase, mai usor de controlat si mai confortabil de tinut in locuinta. Mai în detaliu, ar fi vorba despre:

 • Controlul înmulțirii si controlul bolilor infectioase si parazitare prin reducerea numarului de animale abandonate
 • Preventia gestatiilor nedorite
 • Previnirea pierderii animalelor
 • Reducerea riscului de boli ale aparatului reproducator: piometrul la femele, afectiuni ale prostatei la masculi
 • Reducerea riscului cancerului mamar: Riscul aparitiei cancerului mamar este de 0,5% pentru femelele sterilizate inainte de primul ciclu adica in jurul varstei de 6 luni; Riscul creste la 8% la femelele sterilizate dupa primul ciclu de calduri si ajunge la 26 % la cele sterilizate dupa al 2-lea ciclu. De asemenea nu trebuie neglijat faptul ca 42% dintre toate tipurile de cancer care pot sa apara la catele sunt tumorile mamare.
 • Corectarea comportamentului – Castrarea si sterilizarea influenteaza comportamentul prin eliminarea hormonilor sexuali produsi de ovare si testicule. Comportamentul este rezultatul interactiunii dintre personalitatea animalului si mediul inconjurator, in timp ce comportamentul poate fi schimbat, personalitatea poate fi numai gestionata corespunzator iar hormonii sexuali sunt implicati in mod direct. Tipuri comune de comportament ce pot fi atenuate sau eliminate pot fi: agresivitatea, vagabondajul, marcarea teritoriului, încercarea de a se împerechea cu obiecte sau oameni.
 • Previne gestatia si lactatia falsa. Aceste conditii medicale presupun declansarea unor modificari de comportament precum si a unor modificari fizice imediat dupa un ciclu de calduri, modificari asociate in mod normal cu gestatia fiziologica. Se presupune ca acesta psihoza a aparut in decursul evolutiei cand, in cadrul haitelor de lupi, numai femela alfa se imperechea, restul femelelor dezvoltand gestatii si lactatii false in scopul de a sustine supravietuirea puilor femelei alfa.

Riscurile

 • Riscul interventiei chirurgicale si al anesteziei. Acestea pot fi diminuate prin alegerea unui protocol de anestezie adecvat cu varsta, rasa, starea fiziologica precum si cu starea de sanatate a animalului. De asemenea, impreuna cu medicul veterinar puteti decide ce metoda chirurgicala se impune in cazul companionului vostru.

 • Posibilitatea aparitiei unor modificari hormonale care influenteaza:

              – aspectul blanii – dermatite,

              – urinarea – incontinenta urinara prin slabirea tonusului sfincterilor uretrali

              – comportamentul- timiditate excesiva prin eliminarea hormonilor responsabili cu modelarea personalitatii.

 • Costul procedurii. Desi costul procedurii variaza de la clinca la clinica dar si in functie de protocolul folosit, au apărut programe finantate de ONG-uri, dar si de autoritatile locale care subventioneaza costurile.
 • Probleme articulare – Studii recente arata o crestere a incidentei unor boli articulare ca displazia de sold si ruptura ligamentelor incrucisate. Studiile arata ca la animalele castrate prea devreme, in special la rasele de talie mare, apare un decalaj intre cresterea in lungime a femurului si cea a tibiei care duce la aparitia unui unghi anormal la nivelul genunchiului si la o presiune suplimentara pe ligamentul incrucisat anterior. In plus, sedentarismul asociat cu castrarea poate duce la obezitate si deci la aparitia unui alt factor care influenteaza problemele articulare.
 • Cresterea probabilitatii aparitiei la animalele castrate devreme a anumitor tipuri mai comune de cancer cum ar fi hemangiosarcomul, limfosarcomul, osteosarcomul comparat cu animalele necastrate

Mituri si realitati

Este adevarat ca animalul va deveni lenes si supraponderal? …….Realitatea este ca lipsa de activitate si ingrasarea sunt influentate de stilul de viata al stapanului si de alimentatie.

Este adevarat ca toate animalele castrate sunt nefericite? ……În fapt,  o ingrijire si o atentie adecvate din partea proprietarului sunt cele care duc în cea mai mare măsură la o viata sanatoasa si fericita . Iar imperecherea animalelor este strict ghidata de instinct.

Varsta ideala pentru castrare

Multi medici veterinari recomanda castrarea la varsta de 6 luni atat pentru masculi cat si pentru femele dar, avand in vedere multitudinea factorilor de care trebuie tinut cont , nu exista o varsta unica ideala pentru fiecare animal si mai trebuie tinut cont de rasa, sex, stare fiziologica. Ideal ar fi ca animele de talie mica sa fie sterilizate mai devreme, in jurul varstei de 6 luni iar cele de talie medie si mare in jurul varstei de 1 an.

Concluzii

Castrarea/sterilizarea sunt o decizie serioasa si necesita informare amanuntita. Asigurati-va ca tineti cont de toate aspectele si alegeti ce este mai bine pentru companionul vostru.

Proprietarii de animale trebuie sa se informeze corect din surse credibile si sa nu intre in capcana compararii directe a riscurilor cu beneficiile, acestea nefiind direct opozabile.

Consultati-va cu un profesionist, medicul veterinar este cel mai indicat sa va ofere sfaturi personalizate.

Oricare ar fi decizia, sanatatea si fericirea prietenului vostru sunt cele mai importante.