Am găsit un animal pe stradă… Acum ce fac?

1). Acționează precaut-un animal poate fi intimidat de prezența ta sau chiar poate fi rănit așa că acționează cu prudență apropriindu-te încet dacă îți permite. Îi poți vorbi cu calm pentru a îi insufla o oarecare încredere și poți păstra contactul vizual, totuși un contact vizual prelungit este considerat un semn de dominație, interpretat astfel ca și o provocare de luptă. Poți încerca să-i oferi ceva de mâncare, precum o hrană cu un miros pregnant (de ex. o conservă de pește), doar dacă animalul nu a fost supus unui traumatism recent (mușcat, lovit de mașină) ceea ce implică o stare de șoc, incompatibilă cu acceptarea hranei.

2). Asigură-ți o poziție laterală a corpului atunci când te apropii de animal, dacă acesta nu prezintă urme de agresivitate (adoptă o poziție rigidă a corpului și a picioarelor, prezintă o figură fixă, își orientează urechile înspre spate, își expune dinții amenințător, vocalizează și prezintă o blană zbârlită îndeosebi în regiunea cefei și a umerilor); un mers în lateral este mai puțin intimidant în comparație cu o abordare frontală, apoi poți adopta o poziție ghemuită la o distanță de 3-4 m. Cu cât te apropii mai mult, poți întinde ușor mâna, pentru a-ți depista mirosul și a ajuta astfel câinele să se simtă confortabil în prezența ta.

3). Poți încerca să convingi un câine să te urmeze astfel încât să începi să mergi în direcția opusă și să-l chemi prietenește, dar dacă reușești să te apropii suficient de mult, sub nici o formă nu prinde câinele de orice parte a corpului pentru că poate fi o consecință mult prea stresantă și poate cauza agresivitate. Poți în schimb să folosești o lesă/cordelină/curea sau o pătură groasă care să nu-i cauzeze un mare disconfort.

4). Așteaptă până când animalul devine confortabil și pașnic, apoi verifică dacă poartă o sursă vizibilă de identificare(zgardă/medalion cu nume, nr. telefon, adresă); dacă nu, pasul următor ar fi să ajungi la un cabinet/clinică veterinară pentru identificarea eventualului microcip și ulterior a proprietarului.

5). Dacă câinele manifestă un comportament agresiv retrage-te păstrându-ți calmul, fără a realiza un contact vizual direct și nu fugi. Această acțiune poate fi interpretată ca o provocare sau îndemnul unei urmăriri

6). Cuștile capcană profesionale reprezintă o modalitate extrem de eficientă de a captura un animal „semisălbatic” dintr-o specie domestică, dar trebuie bine însușit mecanismul de închidere și monitorizată în mod adecvat capcana până când animalul ajunge să pătrundă acolo, pentru că rănirea sau evadarea din aceasta vor reduce considerabil șansele ca el să mai încerce să reintre acolo.

Fii pregătit și nu ezita să ai aceste lucruri la îndemână în mașina/casa ta:

  • numere de contact ale unor clinici cu program non-stop
  • trusă de prim ajutor (bandaje non-adezive, comprese, leucoplast, foarfecă, termometru, o sursă de lumină, folie izotermă pentru menținerea temperaturii)
  • recompense și conserve de câine/pisică, conserve de pate sau pește (miros pregnant)
  • un prosop generos/ o pătură groasă