Adulmecând pe urmele asigurărilor pentru animale

În lumea modernă, animalele de companie nu sunt doar simple animale ci membri valoroși ai familiei. În acest context, protecția sănătății și bunăstării lor devine o prioritate pentru mulți proprietari de animale. Asigurarea pentru animale, fie că este vorba despre asigurarea de sănătate sau asigurarea de răspundere civilă, joacă un rol esențial în această protecție. Acest articol explorează complexitățile și necesitățile asigurărilor pentru animale, cu un accent deosebit pe asigurările facultative de sănătate și pe cele obligatorii de răspundere civilă pentru câinii din rase considerate agresive.

Asigurarea de sănătate pentru animale – O protecție facultativă dar vitală

Asigurarea de sănătate pentru animalele de companie nu este doar o opțiune, ci o necesitate în contextul actual. Este un instrument esențial pentru proprietarii care doresc să asigure cele mai bune îngrijiri medicale pentru companionii lor in caz de nevoie fără a fi îngrijorați de restricțiile financiare. Această asigurare poate acoperi cheltuieli efectuate la recomandarea medicului veterinar pentru: consultatii, spitalizare, investigatii medicale, interventii chirurgicale in legatura cu o boala si/sau accident care se produc in perioada asigurata.

De asemenea, unele polițe oferă beneficii suplimentare, cum ar fi acoperirea pentru medicamente, îngrijirea dentară, terapii alternative, pensiune animale, despagubiri pentru decesul animalului ca urmare a unui accident, costuri incinerare, costuri anunturi publicitare in cazul pierderii animalului.

Polițele de asigurare sunt diferite în functie de fiecare societate de asigurari, astfel nivelul asigurarii (pachetul) difera si in schimbul unei prime de asigurare anuale poate ajunge la acoperirea costurilor pana la cateva mii de euro pe an.

Alegerea unei asigurări de sănătate adecvate pentru animalul de companie necesită o înțelegere clară a nevoilor acestuia și a opțiunilor disponibile pe piață. Proprietarii ar trebui să ia în considerare factori precum rasa animalului, istoricul său medical, stilul său de viață și riscurile specifice pentru sănătate. Costurile sunt personalizate si se calculeaza in functie de planul de acoperire ales si caracteristicile animalului de companie. Compararea diferitelor oferte și înțelegerea detaliilor fiecărei polițe este crucială pentru a găsi asigurarea care oferă cea mai bună valoare și acoperire pentru nevoile specifice ale animalului.

In momentul în care animalul asigurat are o problema de sanatate, proprietarul animalului se prezinta la cabinetul veterinar pentru consultatie. Medicul veterinar, in urma consultatiei propune un plan de tratament (investigatii, tratament, interventie chirurgicala, etc) si furnizeaza un cost estimativ pentru acesta. Proprietarul animalului notifica Asiguratorul in legatura cu producerea evenimentului si furnizeaza toate detaliile despre aceasta. Dupa efectuarea manoperelor medicale, dupa caz, proprietarul achita nota de plată si depune la Asigurator facturi, documente medicale, etc pentru despagubire. Anumite operații foarte costisitoare pot astfel să fie suportate, nu doar din buzunarul proprietarului ci și din cel al Asiguratorului.

Asigurarea de răspundere civilă

Desi orice proprietar de animal de companie poate detine o asigurare de raspundere civila pentru eventualele daune provocate de animalul de companie, deținerea unei astfel de asigurari este obligatorie prin lege numai pentru proprietarii de caini din rase considerate agresive, reflectând preocupările legate de potențialul risc crescut asociat cu aceste rase de câini si este un aspect important al responsabilității sociale a proprietarilor. Această asigurare protejează proprietarul în cazul în care animalul său provoacă daune unei terțe părți, fie că este vorba de o persoană sau de proprietate.

Ordonanța de urgență a Guvernului numărul 55/2002 specifica pentru ce categorii de caini asigurarea este obligatorie:

categoria 1: cainii de lupta si de atac, asimilati prin caracterele morfologice cu caini de tipul PitBull, Boerbull, Bandog si metisii lor;

categoria a 2-a: cainii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitane, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor.

Analizand tragediile provocate de câini nesupravegheați semnalate în presă din Romania, utilitatea unei astfel de asigurări este destul de evidenta. Distrugerile provocate de un câine, incluzând aici daunele pe care o persoană vărămată le poate cere, pot ajunge ușor la sume de ordinul a zecilor de mii de euro. Din aceasta cauza este important sa intelegem acoperirile precum si limitarile unei asemenea polite si sa alegem nivelul de acoperire dorit astfel incat in situatia producerii unor situatii neprevazute sa fim protejati.

Politele de raspundere civila adresate proprietarilor de animale sunt si ele diferite in functie de societatea de asigurari emitenta dar in general acopera, in limita unei sume asigurate alese, decesul sau vătămarea corporală a persoanelor, rănirea sau uciderea altor animale, daune materiale cauzate bunurilor terţilor, cheltuielile efectuate de către Asigurat în procesul civil care decurge din evenimente asigurate produse în perioada de valabilitate a poliţei, cheltuielile efectuate de către terţul păgubit în procesul civil, în scopul obligării Asiguratului la plata unor despăgubiri, ca urmare a producerii unor evenimente asigurate.

Navigarea prin complexitățile asigurărilor pentru animale poate fi o provocare pentru mulți proprietari intrucat lumea asigurarilor este intr-o continua evolutie. Noi si noi produse de asigurare apar pentru a satisfice nevoile societatii si a iubitorilor de animale. Ele ofera liniste sufleteasca si protectie financiara pentru proprietari in timp ce contribuie semnificativ la bunastarea si ingrijirea animalelor de companie, introducerea in aceasta ecuatie a mediculului veterinar precum si a unui broker de asigurari putand face diferenta.