Cum să ajutăm animalele străzii iarna
Ajutați pe timp de iarnă câinii, pisicile și a alte animale fără stăpân să supraviețuiască!
Animalele fără stăpân sunt expuse multor pericole de accidentare, înfometării și deshidratării, frigului și capriciilor vremii și mai ales cruzimii oamenilor.
Orice animal ar trebui să aibă un stăpân, să fie îngrijit și iubit, iar el la rândul lui va oferi dragoste și protecție.
Nicicând canimalelor străzii nu le este mai greu decât atunci când se instalează iarna, cu ninsorile și gerul specific. Lipsa adăpostului, apei și a hranei scad vertiginos șansele de supraviețuire și multe aniamle fără stăpân nu reușesc să mai prindă primăvara următoare.
Să nu uităm că aceste animale fără stăpân sunt responsabilitatea noastră a tuturor și e de datoria fiecăruia să le asigure o viață decentă așa cum o societate civilizată o presupune. Iarna reprezintă momentul în care această cerintă trebuie acoperită cu prioritate.
Din nefeircire, animalele bătrâne, bolnave, femelele gestante și puii reprezintă grupele de risc pe perioada iernii. În rândul lor se înregistrează cea mai mare rată de mortalitate și spre ei ar trebui să ne îndreptăm atenția în primul rând. Acestea au nevoie urgentă de un adăpost temporar pe durata frigului sau de adopții responsabile.
Acolo unde este nevoie, asigurați asistență veterinară, chiar dacă asta înseamnă să scoateți câțiva bani din buzunar, însă considerați că aceasta e fapta bună pe care o faceți Crăciunul acesta.
Câteva cerințe minimale:
Adăpostul
Asigurați o cușcă în preajma blocului sau a casei. Nu va fi ușor, dar încercați să atingeți coarda sensibilă a fiecăruia. Gerul și ninsoarea reprezintă un real pericol pentru animalele străzii.
Cușca trebuie să fie potrivită pentru talia animalului. Cea mai bună protecție o oferă cuștile din lemn, material care izolează termic destul de bine. Metalul nu este de dorit, iar cartonul se poate umezi ușor.
Dacă nu aveți altă posibilitatea puteți opta și pentru o cutie de carton, cu pereți groși, invelită în folie sau alte materiale izolante, pe care să o schimbați periodic. Atât cutia de carton, cât și cușca de lemn vor fi așezate pe un suport de lemn, in nici un caz direct pe pamant sau asfalt.
Cușca va fi amplasată într-o zonă ferită de curenți de aer și vânt, pe cât posibil cu fața la soare, lipită de o clădire sau copac. Pentru mai multă protecție, căptușiți pereții cu polistiren, iar la intrare atașați o ușă batantă făcută dintr-o mochetă groasă sau cauciuc. În interior așterneți paie sau fân. Paturile și cârpele nu sunt recomandate întrucât atrag umezeala din aer sau zăpadă și vor ține rece. Daca este posibilă schimbarea paturilor în caz de umezire, acestea cresc foarte mult șansele de supraviețuire. Cei mai expuși sunt câinii ținuți în lanț mai ales dacă acesta este atât de scurt încât nu permite câinelui posibilitatea de a se adăposti în bune condiții. “Tradiționalele “ butoaie de metal sunt ucigătoare.
Pisicile ţinute afară, chiar daca au stăpân sau pisicile fără stăpân îngheață dacă nu au un adăpost. Hambarele, șoproanele, garajele, subsolurile blocurilor sau pivnițele lăsate deschise pot salva acum vieți. Cu cât mai mulți oameni oferă acest mic ajutor, cu atât mai multe animale vor putea ieși din iarnă. Desigur, ideal ar fi să se permită pisicilor, pe cât posibil, să aibă acces în casă.
Apa și hrana
Pentru a-și păstra temperatura corporală și a preveni hipotermia, corpul arde mai multe calorii decât de obicei. Chiar și animalele de companie din casă are nevoie de mai multă hrană iarna decât în restul anului. Cu atât mai greu este pentru un animal care traiește în strada sau chiar in curtea cuiva dar nu are asigurate condițiile minime de confort. De aceea, hrana pe care o asigurăm înseamnă o șansă la viață. Încercați să oferiți o hrană bună, bogată în grăsimi și proteine. Cel puțin o masă pe zi să fie asigurată de voi.
Deshidratarea reprezintă o amenințare chiar și pe frig. Arderile necesare producerii de căldură consumă foarte multă apă. Iar pe ger, e foarte dificil să găsească surse de apă neînghețate. Puneți într-un recipient apa călduță, care să rămână neînghețată cât mai mult timp, eventual schimbați-o de câteva ori pe zi. Așezați în apă o bila de plastic plutitoare, care să prevină formarea unui strat uniform de gheață deasupra. O linguriță de zahăr adăugată în apă îngreunează procesul de îngheț.
Așezați recipientele de hrană și apă lângă cușcă și nu înăuntru, apa se poate vărsa și va umezi așternutul.
Chiar și păsările suferă de foame atunci când totul este înghețat. O căsuță pentru păsări și mâncare specială îi ajută pe prietenii cu pene în timpul sezonului înghețat. Trebuie să se asigure, de asemenea, accesul animalelor la apă, punând la îndemână un castronel nemetalic cu apă și spărgând gheața de la suprafața apei de două ori pe zi.
Asistență veterinară
Ajutorul medical este binevenit unui câine aflat într-o forma fizică nu tocmai bună. Vaccinurile și deparazitările sunt importante pentru supraviețuire.
Sterilizați animalele, mai ales ca mai peste tot în țară se desfășoară campanii de sterilizări gratuite. Pentru București urmăriți site-ul ASPA pentru a programa câinii și pisicile cu sau fără stăpân la sterilizări gratuite. Femele care rămân gestante iarna se chinuie cu traiul de pe o zi pe alta. Iar puii născuți pe ger au șanse mici să rămână în viață.
Evdent, în condițiile sterilizărilor pe timp de iarna asigurați o perioada post operatorie de îngrijire la căldură asigurând adăpost încălzit, apa și hrana de calitate.
NU LĂSAȚI ANIMALELE POST OPERATOR ÎN FRIG, AFARĂ ÎN STRADĂ!
Adopții
Intensificați eforturile pentru a găsi familii foster sau adoptatoare pentru animalele străzii.Desigur că ajutorul de urgență este necesar în salvarea vieții animalelor fără stăpân dar planul pe termen lung este acela de a asigura adopția animalelor de către persoane iubitoare și responsabile.