Cele mai comune 5 tipuri de intoxicație la animalele de companie

Otravă pentru șobolani (rodenticid):

Pentru a elimina rozătoarele mici nedorite, exterminatorii sau proprietarii de case folosesc adesea momeli otrăvitoare sau rodenticide. Pentru animalele noastre de companie, aceste momeli pot fi confundate cu treat-uri, deoarece au adesea un gust foarte bun. Așa sunt atrași să ingereze otrava, punându-și viața în pericol.

De ce sunt aceste substanțe periculoase? Majoritatea otrăvurilor de șobolan sunt anticoagulante care, în funcție de tip, funcționează la viteze diferite. Ca urmare, animalele care le ingerează sunt expuse riscului de sângerare internă și externă. Câinii sau pisicile pot prezenta hemoragie externă vizibilă, letargie, depresie și pierderea poftei de mâncare. Cantitatea necesară pentru a provoca semnele de hemoragie depinde de produsul ingerat. Semnele de otrăvire apar de obicei în două până la cinci zile de la ingestie. Când hemoragia internă sau externă este severă, poate duce chiar la șoc și moarte.

De îndată ce se suspectează ingerarea, trebuie să solicitați asistență veterinară pentru a vă examina și trata animalul de companie. Dacă este tratat devreme cu antidotul, animalul dvs. de companie se poate recupera complet.

Primul pas care trebuie urmat este încercarea de a face animalul să vomite cu apă cu sare, sau apă oxigenată, sau prezentarea acestuia la un cabinet veterinar pentru a I se face o procedura medicală prin care să vomite materialul ingerat. Este foarte important ca acestuia să i se facă analize pentru a monitoriza starea acestuia, întrucat odată cu absorbția lui la nivel gastric, fără suport medical profesional, prognosticul poate fi unul foarte grav.

Ciocolată:

Ciocolata este o cauză binecunoscută a otrăvirii animalelor de companie. Ciocolata este toxică pentru animale datorită unui grup de substanțe chimice numite metilxantine, care conțin teobromină și cofeină. Cantitatea de metilxantină conținută în ciocolată este determinată de tipul de ciocolată. Ciocolata de copt contine cea mai mare parte, urmata de ciocolata neagra si ciocolata cu lapte. Ciocolata albă conține mult mai puțină teobromină și este, în general, considerată netoxică pentru animalele de companie.

Teobromina conținută în ciocolată stimulează sistemul nervos central și mușchiul inimii. Două până la patru ore după ingestie, animalul poate apărea agitat, va vomita sau va avea diaree. Pe lângă respirația mai rapidă, inima bate mai repede și urinarea crește. Câteva ore mai târziu, animalul poate dezvolta convulsii și o tulburare a ritmului cardiac (aritmie). Dacă este lăsată netratată, otrăvirea cu ciocolată poate fi fatală. Moartea poate apărea în 18 până la 24 de ore de la debutul aritmiei cardiace.

Din păcate, nu există un antidot pentru intoxicația cu ciocolată. Tratamentul se bazează pe semnele clinice pe care le prezintă animalul de companie. Așadar, dacă câinele dumneavoastră a mâncat ciocolată, contactați imediat medicul veterinar sau serviciul de urgență, asigurându-vă că specificați tipul de ciocolată ingerată (neagră, lapte), precum și cantitatea.

Etilen glicol (antigel):

Etilenglicolul se găsește în principal în formulările antigel auto, cum ar fi lichidele de radiatoare și de frână. Intoxicația cu etilenglicol este frecventă la animalele mici, deoarece aceste soluții au un gust dulce care le atrage.

Când este ingerat de un animal, etilenglicolul este absorbit rapid și pot apărea rapid semne de otrăvire. Între 30 de minute și 12 ore de la ingestie, animalele afectate prezintă depresie, lipsă de coordonare, pierderea echilibrului, respirație mai rapidă și vărsături. În curând, încep să bea multă apă, urinează mult și se deshidratează.

La câini, la 12 până la 24 de ore după ingestie, apar semne cardiace și pulmonare. Acestea sunt cauzate de un dezechilibru electrolitic din sânge (acidoză metabolică). În cele din urmă, la 24 până la 72 de ore după ingestie, câinii prezintă insuficiență renală acută. La pisici, aceste semne pot apărea încă de la 12 ore după ingestie.

Din păcate, otrăvirea cu etilenglicol este uneori dificil de detectat de către proprietari, iar animalele sunt adesea văzute într-un stadiu foarte avansat de otrăvire. Nu ezitați să solicitați rapid asistență medicului veterinar dacă bănuiți că animalul dvs. de companie a ingerat etilenglicol, deoarece șansele de recuperare sunt bune dacă tratamentul începe în termen de opt ore după ingestie pentru câini și trei ore pentru pisici.

Canabis:

Deși otrăvirea cu fumatul pasiv este rară (cu excepția cazului în care fumul a fost suflat intenționat în fața animalului), ingestia de canabis sub formă de mucuri, rășină, articulații sau prăjituri este toxică pentru animale. Otrăvirea este cauzată de substanțele canabinoide conținute de canabis, în principal THC. Doza toxică variază foarte mult de la animal la animal. Semnele intoxicației cu THC sunt numeroase și afectează mai multe sisteme: sistemul nervos (pierderea echilibrului, tremor, perioade alternate de agitație și letargie, dilatarea pupilelor, convulsii), sistemul cardiovascular și respirator (ritmul cardiac și respirator mai rapid sau mai lent), sistemul digestiv (vărsături, hipersalivație), precum și controlul temperaturii corpului (hipotermie sau hipertermie).

Ca și în cazul otrăvirii cu ciocolată, nu există un antidot pentru otrăvirea cu canabis. Dacă animalul dvs. de companie a ingerat această substanță, contactați imediat medicul veterinar. Dacă ingestia este recentă, medicul veterinar poate provoca vărsături și poate administra cărbune activat, care va scădea absorbția substanțelor chimice active și poate reduce durata intoxicației.

Gumă de mestecat (xilitol):

Ar trebui să fii îngrijorat dacă câinele tău îți fură pachetul de gumă și o înghite? Da! Este o urgență deoarece aceasta conține conține xilitol! De fapt, nu guma de mestecat propriu-zisă este toxică, ci produsul folosit pentru a o îndulci numit xilitol. Acest îndulcitor se găsește și în multe alte alimente obișnuite, cum ar fi bomboane fără zahăr, batoane de ciocolată, pasta de dinți și vitamine umane masticabile. Xilitolul este extras din scoarța de mesteacăn și are o putere de îndulcire și un gust care seamănă foarte mult cu zahărul alb. La oameni, ingerarea este sigură, dar la câini acest înlocuitor de zahăr determină o eliberare mare de insulină. Animalele afectate dezvoltă hipoglicemie severă, de obicei în 10 până la 60 de minute după ingestie. Alte semne includ vărsături, scăderea activității, slăbiciune musculară, mers incoordonat, lipsă de coordonare și convulsii. Deoarece unele animale nu prezintă semne de otrăvire decât după 12 până la 24 de ore, solicitați imediat asistență veterinară dacă animalul dumneavoastră a ingerat alimente sau gumă de mestecat care conține xilitol, chiar dacă nu sunt încă vizibile semne de otrăvire.

Pe lângă aceste cinci tipuri comune de otrăvire, nu uitați că multe alte produse sunt toxice pentru animalele noastre de companie, inclusiv cafeaua, ceaiul, strugurii, alcoolul, avocado, nucile de macadamia, ceapa, usturoiul etc. În sfârșit, fără a fi toxice, Alte produse considerate de asemenea periculoase includ fructele cu sâmburi, aluatul de drojdie, produsele lactate, carnea crudă, oasele, alimentele grase etc. Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați medicul veterinar.