4 OCTOMBRIE – Ziua Internațională a Animalelor
Să le iubim să le respectăm și să le oferim o viață frumoasă!
Să protejăm speciile aflate pe cale de dispariție și să ne bucurăm de diversitatea faunei care încă ne înconjoară!
Evenimentul a fost iniţiat în 1931 la Florenţa, in Italia, ca modalitate de a face cunoscută situaţia speciilor aflate în pericol, iar în 1945, ziua de 4 octombrie a fost proclamată oficial ca sărbătoare internaţională a animalelor, fiind dedicată onorării, binecuvântării şi protecţiei animalelor din întreaga lume?
DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR ANIMALELOR
CONSIDERÂND ca orice animal poseda drepturi,
CONSIDERÂND ca ne-recunoasterea si dispretuirea acestor drepturi au condus si continua sa conduca omul la comiterea unor crime fata de natura si fata de animale,
CONSIDERÂND ca recunoasterea de catre specia umana a dreptului la existenta a altor specii animale constituie baza coexistentei speciilor în lume,
CONSIDERÂND ca genocidurile sunt comise de catre om si ameninta sa fie comise în continuare,
CONSIDERÂND ca respectarea animalelor de catre om este legata de respectul oamenilor între ei însisi,
CONSIDERÂND ca educatia trebuie sa învete omul, înca din copilarie, sa observe, sa înteleaga si sa respecte animalele,
SE PROCLAMA CELE CE URMEAZA :
Articolul 1
SPCA Declaratia Universala a Drepturilor Animalului. Toate animalele se nasc egale în fata vietii si au aceleasi drepturi la existenta.
Articolul 2
1. orice animal are dreptul la respect.
2. omul, ca specie animala, nu poate sa extermine celelalte animale, sau sa le exploateze, încălcând acest drept; el are datoria de a pune cunostintele sale în serviciul animalelor.
3. orice animal are dreptul la atentia, îngrijirile si protectia omului.
Articolul 3
1. nici un animal nu va fi supus unui rau tratament si nici unor acte de cruzime.
2. daca suprimarea vietii unui animal este necesara, aceasta trebuie sa fie instantanee, nedureroasa si sa nu produca spaima.
Articolul 4
1. orice animal apartinând unei specii salbatice are dreptul de a trai liber în mediul sau natural propriu, terestru, aerian sau acvatic si are dreptul de a se reproduce.
2. orice privatiune de libertate, chiar daca urmareste scopuri educative, este contrara acestui drept.
Articolul 5
1. orice animal apartinând unei specii care traieste, în mod traditional, în preajma omului are dreptul de a trai si a creste in conditiile de viata si de libertate care sunt proprii speciei sale.
2. orice modificare a acestui ritm sau a acestor conditii, care ar fi impusa de catre om în scopuri mercantile, este contrara acestui drept.