Ce să facem în situațiile când găsim un cățeluș abandonat?
În orice moment, cineva ar putea da peste o cutie de căței pe care cineva a aruncat-o neglijent pe marginea drumului, fără să-i pese dacă cineva i-ar putea salva sau nu. Din fericire, există oameni cărora le pasă de siguranța lor, dar uneori s-ar putea să nu știe ce să facă cu o cutie de căței.
Iată o listă de verificare cu nouă lucruri pe care trebuie să le faceți atunci când găsiți un cățeluș sau un pui. Desigur, aducerea lor la un medic veterinar este extrem de importantă, deci asigurați-vă că faceți acest lucru cât mai curând posibil; Medicul veterinar poate evalua vârsta lor, dacă există probleme pe care este posibil să nu le puteți vedea sau simți și vă poate sfătui cu privire la cel mai bun mod de acțiune.
Ce să faci când găsești căței abandonați
- Nu intrați în panică!
- Duceți-le undeva cald și uscat.
- Verificați-le pentru răni sau boli.
- Verificați daca există simptome ale parvovirusului canin.
- Determinați vârsta pentru opțiunile de hrană și apă.
- Verificați dacă există deshidratare și anemie.
- Verificați dacă există paraziți precum purici și căpușe.
- Verificați dacă prezintă viermi intestinali.
- Oferiți-le dragoste și grijă.
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care nu trebuie să le faceți în această situație este să nu vă panicați. Ca și alte situații de urgență, oamenii vor deveni copleșiți și vor pierde timp prețios care ar putea fi folosit pentru a avea grijă de animăluțe.
Luați-i rapid în mașină sau, dacă nu puteți face acest lucru, sunați un membru al familiei sau un prieten de încredere care le poate lua acasă și le poate lua de pe stradă. Cu cât sunt luați mai devreme, cu atât mai repede poate începe îngrijirea și cu atât este mai mare șansa ca toată lumea să supraviețuiască. Fiecare secundă contează!
Odată ce sunt în interior și în siguranță, următorul pas este verificarea lor pentru leziuni, membre rupte sau alte leziuni. Cățeii, la fel ca bebelușii, se pot îmbolnăvi foarte ușor, așa că verificați dacă există nas înfundat, tuse, strănut, pierderea poftei de mâncare sau vărsături. Dacă au simptome, asigurați-vă că le țineți departe de celelalte animale din casă. Este esențial pentru căței să mănânce și să bea, așa că, dacă nu vor, atunci trebuie să fie duși imediat la un medic veterinar.
Două boli la care puii sunt deosebit de sensibili sunt parvoviroza canină (parvo, pe scurt) și jigodia. Ambele sunt extrem de contagioase, ceea ce înseamnă că, dacă un cățeluș o are, restul fie o vor avea în curând, fie o vor avea deja. Cățeii care sunt foarte mici sau care sunt foarte tineri prezintă cel mai mare risc de a nu supraviețui, așa că trebuie duși imediat la veterinar.
Există două tipuri de parvovirus: intestinale și cardiace. Varietatea intestinală este cea mai frecventă și duce adesea la anorexie la cățelușul afectat, în timp ce forma cardiacă atacă mușchiul inimii și duce la o moarte mult mai rapidă decât cea intestinală.
Simptomele parvo varietatea intestinală la cățeluși
Vărsături
Febră/hipotermie
Pierdere severă în greutate
Letargie
Diaree severă sângeroasă
Adesea, câinii vor înceta să mănânce și apoi în cele din urmă vor înceta să bea apă. Cățeii vor dormi mult și nu vor avea energia binecunoscută.
Asigurați-vă că îi vaccinați împotriva virusului de îndată ce medicul veterinar permite. Este imperativ să nu contracteze aceste boli.
Determinarea vârstei va ajuta la identificarea unui tip de hrană corespunzător. În funcție de vârsta lor, cățeii pot avea nevoie de înlocuirea laptelui, de hrană umedă pentru căței amestecată cu înlocuitor de lapte sau de hrană solidă. Puii mai în vârstă care mănâncă crochete vor avea nevoie de apă curată.
Ce trebuie să verificați
Deschideți ochii și urechile
Dimensiunea dinților
Abilități motorii
Cățeii cei își controlează mișcăril și echilibrul, dinți mai mari și ochi deschiși pot mesteca probabil mâncare și apă dintr-un castron mic, în timp ce puii mai tineri cu dinți mai mici sau fără dinți, ochi închiși și mișcări nesigure vor avea nevoie de biberon și lapte sau hrană moale pentru căței. Asigurați-vă că urmăriți cățeii atunci când mănâncă pentru a vă asigura că toați au șansa de a mânca (uneori, cei mici sunt dați la o parte de cei mai mari).
Puii mai tineri vor trebui să mănânce la fiecare câteva ore, în timp ce aceia mai în vârstă pot mânca puțin mai rar. Apa ar trebui să fie disponibilă pentru ei tot timpul. Doar urmăriți să nu se sufoce în timpul hrănirii, deoarece acest lucru poate duce la pneumonie.
Deshidratarea și anemia pot fi periculoase pentru oricine, dar la cățeluși, pot pune viața în pericol. Cățeii care suferă de oricare dintre acestea nu vor rezista mult timp fără tratament, deci este important să verificați semnele și să începeți imediat îngrijirea acasă.
Pentru a testa elasticitatea pielii, prindeți ușor pielea de pe spatele gâtului cățeilor și vedeți cât de repede se fixează la loc. Dacă este nevoie de mult timp pentru a reveni la normal, înseamnă că sunt deshidratați.
Un alt lucru important de verificat este prezența oricăror paraziți mici. Puricii și căpușele sunt ușor de observat în timp ce se târăsc de-a lungul pielii. Acestea pot fi deosebit de periculoase pentru cățeii subnutriți, deoarece extrag substanțele nutritive esențiale prin sânge. Tratarea cățeilor poate fi dificilă, deoarece cățeii mai tineri nu sunt capabili să ia medicamente sau să suporte tratamente împotriva puricilor/căpușelor.
Îmbăierea lor frecventă, tratarea animalelor mai mari din casă și utilizarea tratamentelor sigure poate ajuta la lovirea puricilor și căpușelor. Asigurați-vă că scoateți orice căpușă și aruncați-le într-o toaletă sau chiuvetă.
Un alt parazit mortal pe care puii îl au adesea, dar care este mai greu de observat, sunt viermii intestinali. Există o varietate de viermi, dar toți provoacă, în general, prezența burtei umflate.
Majoritatea cățeilor se nasc cu viermi indiferent, deci este normal să îi aibă, dar dacă nu sunt tratați rapid, pot drena rapid cățelul de nutrienți și pot duce la moarte. Este important ca aceștia să fie testați de un medic veterinar, astfel încât să poată determina ce tipuri de viermi are cățelul și să îi trateze în mod corespunzător.