Știați că? …

Castrarea (latină castro, castratus, sau castrația, emasculația, evirația, scopirea, jugănirea)  [este o acțiune de mutilare genitală care constă în extirparea gonadelor. La masculi operația este denumită orhiectomie iar la  femele ovarectomie. Poate fi de mai multe tipuri, după metoda utilizată:

  • Castrare chirurgicală, prin ligatura vaselor ce irigă glandele genitale.
  • Castrare radiologică, prin suprimarea funcțională a glandelor sexuale cu ajutorul razelor X.
  • Castrare chimică, sau pe cale medicamentoasă, prin administrarea de compuși chimici sau de hormoni.

Castrarea, denumita si sterilizare este o procedură medicala de rutină care starneste adesea discutii intre iubitorii de animale.

Ce este castrarea / sterilizarea?

Este o procedura chirurgicala sau medicala prin care sunt indepartate sau inactivate organele reproducatoare. In cazul masculilor procedura poate fi efectuata atat medical prin administrarea unor preparate care inhibă functia reproducatoare, cât si chirurgical, sub anestezie generala printr-o procedura care presupune îndepartarea testiculelor.

Nu putem discuta despre castrare la câini / pisici femele. Doar pentru masculi, această operație se numește castrare. Pentru femele, procedura este numită sterilizare.

In cazul femelelor metoda chirurgicala presupune îndepartarea ovarelor si de cele mai multe ori si a uterului. Este important să discutati cu medicul dumneavoastra atat metoda folosita cat si riscurile asociate anesteziei generale si a ingrijirii post-operatorii. Această operație este mai invazivă decât castrarea la câini-masculi și este efectuată printr-o incizie de-a lungul abdomenului. Poți solicita ca această operație să fie efectuată laparoscopic deoarece reduce timpul de refacere.

Și totuși, această procedură de rutină poate preveni problemele de sănătate ale câinelui tău și îți va aduce liniște.

Vârsta ideală pentru castrare

Multi medici veterinari recomanda castrarea la varsta de 6 luni atat pentru masculi cat si pentru femele dar, avand in vedere multitudinea factorilor de care trebuie tinut cont , nu exista o varsta unica ideala pentru fiecare animal si mai trebuie tinut cont de rasa, sex, stare fiziologica.

De obicei, este o operație ușoară, dar poate fi puțin mai invazivă, dacă testiculele câinelui nu au coborât. Dacă acestea nu au coborât până la vârsta de 6-12 luni, atunci câinii pot fi castrați prin chirurgie abdominală, similar cu procedura pentru femele.

Ideal ar fi ca animalele  de talie mica sa fie sterilizate mai devreme, în jurul varstei de 6 luni iar cele de talie medie si mare in jurul varstei de 1 an.

 

Concluzii

Castrarea/sterilizarea reprezintă  o decizie serioasa si necesită informare amănunțită. Asigurati-vă ca tineti cont de toate aspectele si alegeti ce este mai bine pentru companionul vostru.

Proprietarii de animale trebuie sa se informeze corect din surse credibile si să nu intre in capcana comparării directe a riscurilor cu beneficiile, acestea nefiind direct opozabile.

Consultati-va cu un profesionist, medicul veterinar care este cel mai indicat sa va ofere sfaturi personalizate.

Oricare ar fi decizia, sănătatea si fericirea prietenului vostru sunt pe primul plan.