De ce implementăm acest proiect?
-
Problema animalelor fără stăpân, în special a câinilor este încă un domeniu greu de abordat atât din cauza necesității unor intervenții integrate într-o comunitate mare, cu mulți locuitori și multe animale.
Încercări se fac dar fără o abordare integrată in care să se implice autoritățile, ONGurile și societatea civilă este dificilă. Rezultate există dar sunt parțiale și necesită o coordonare, armonizare a prevederilor legale și competențelor instituționale precum și efort financiar. Există și interese sectoriale, financiare din partea multora pentru menținerea actualului Status Quo de menținere a câinilor în teritoriu și de limitare a înmulțirii necontrolate.
Cel mai important factor care frânează progresul îl reprezintă lipsa educației la nivel individual, grupal și comunitar precum și lipsa de interes a mass mediei când este vorba de acest gen de educație. Se mediatizează numai cazurile spectaculoase care aduc rating și aproape nesemnificativ acțiuni de adopție, campanii de sterilizare, succesul unor campanii reușite de adopții desfășurate de ASPA, emisiuni educative etc. Nu exista pe nici un canal de televiziune, nici măcar pe cel public o emisiune periodica cu promovarea adopțiilor câinilor din adăposturile publice/private sau chiar din strada.
De asemenea, neaplicarea cu severitate a legii în ceea ce privește obligativitatea sterilizării, microcipării și înscrierii in RECS nu facilitează soluționarea acestei probleme.
Lipsa de educație și prejudecățile îi determină pe mulți proprietari sa:
– Să nu sterilizeze masculii și să arunce femelele cu pui în stradă
– Să stimuleze agresivitatea masculului de pază în curte pană când se ajunge la abandonarea acestuia ca fiind câine agresiv
– Să schimbe câinele de pază sau de companie după bunul plac, evident abandonând sau umplând adăposturile private sau ale ASPA
Lipsa de educație, de cunoștințe de bază în ceea ce privește bunăstarea animalelor, comportamentul canin sau felin, lipsa de responsabilitate duc la creșterea numărului de animale abandonate în strada sau returnate adăposturilor în urma unor adopții nereușite, de tip cadou de Crăciun, adopții conjuncturale sau sub impulsul de moment.
Aceste probleme se manifestă permanent, în Municipiului București.
Proiectul nostru se adresează exact acelor categorii de beneficiari care au nevoie de informare, de a găsi soluții și de a putea acționa în acest sens.
Conform programului OMS de sterilizare în masa vom reuși să aducem sub control populațiile canine și feline așa cum s-a întâmplat în toate celelalte țări ale Uniunii Europene. Fără a informa și educa populația în acest sens va fi foarte dificil. Iar proiectul nostru vizează ca într-un timp scurt, de 2 luni să abordeze aceste probleme cu minim de 300 copii/adolescenți din diferite instituții de învățământ precum și cel puțin 30 adulți, cadre didactice (învățători, diriginți, profesori de specialitate) și personal auxiliar .
Pornim de la convingerea că educația timpurie fundamentează în mod sustenabil o atitudine civică responsabilă față de animale în general și de populația canină în special.
Ne incurajează experiențele pozitive din activitățile pe care le-am realizat in anul 2023 în cadrul proiectului “Să dăm o viață mai buna animalelor din București” când am relaționat cu peste 1500 de persoane, mai mult sau mai puțin implicate in bunăstarea animalelor și am constatat în multe cazuri empatie, bunăvoință dar și lipsa unor informații de baza în ceea ce privește situația câinilor fără stăpân, drepturile animalelor, adopții responsabile, combaterea actelor de violență și cruzime împotriva animalelor, reguli de conviețuire urbana în contextul biodiversității orașului nostru.
Considerăm că investind în generația tânără investim în viitor, în adulții de mâine. Pe principiul bulgărelui de zăpadă acești copii și tineri ce vor beneficia de materialele educaționale din proiect, precum și adulții care îi însoțesc vor disemina ideile însușite, vor informa și influența la rândul lor alte persoane din mediul familial, școlar, social
Beneficiari direcți ai proiectului:
– 300 copii/adolescenți/tineri din instituțiile de învatamant din București participanti la 10 workshopuri educațive
– 30 cadre didactice participante la workshopurile educațive
– 20 cadre didactice din cadrul Comisiilor metodice a diriginților care vor beneficia de materiale educaționale – inspirație pentru tematicile orelor de dirigenție sau activități extrașcolare
– Comunitatea/publicul larg prin audiția spotului radio ce va fi difuzat
Beneficiari indirecți:
– Membrii familiilor beneficiarilor direcți
– Alte persoane, după caz
Obiective/activități „Noi iubim animalele și avem grijă de ele!”
Campanie de informare, conștientizare și sensibilizare pe problema abordării responsabile a drepturilor animalelor, prevenirii și combaterii abandonului animalelor, pe întreaga durată de implementare a proiectului.
- Promovarea unui număr de 6 articole de specialitate pe site-ul animalefericite.ro si pe pagina de Facebook a asociației.
- Set de materiale educative elaborate în cadrul proiectului, postate pe web site, cu acces liber tuturor celor interesați, într-un context interactiv.
- Realizarea unui spot radio și difuzarea acestuia pe canale de largă audiență astfel încât să producă sensibilizarea publicului larg la situația câinilor fără stăpân din București și promovarea adopției din rândul acestora, din strada sau din adăposturi.
- Realizarea unui număr de 10 workshopuri educative pentru 300 de copii/adolescenți și tineri din instituții de învățământ din București
- Un pachet educațional e va fi distribuit celor 330 de participanți la workshopuri, copii, tineri, adulți, ca suport pentru discuții și teme de reflecție pentru orele de dirigenție sau activități extrașcolare
Cu ocazia acestor evenimente copiii se vor întâlni cu Scooby Doo care le va oferi baloane sub formă de animale și dulciuri.
Toți participanții vor primi diplome de participare.
Program Evenimente
Proiectul nostru se adresează exact acelor categorii de beneficiari care au nevoie de informare, de a găsi soluții și de a putea acționa.
Cu ocazia acestor evenimente copiii se vor întâlni cu Scooby Doo care le va oferi baloane sub formă de animale și dulciuri.
Toți participanții vor primi diplome.
Locație Eveniment | Dată Eveniment | Interval orar susținere Eveniment(e) |
---|---|---|
Școala gimnazială Vasile Alecsandri | 25 noiembrie | 10:00-11:00 (clasa IV a A) 11:00-12:00 (clasa IV a B) 15:00-16:00 (clasa VI A) 16:00-17:00 (clasa VI B) |
Școala gimnazială 51 | 27 noiembrie | 11:00-12:00 (clasa IV A) 12:00-13:00 (clasa IV B) 13:00-14:00 (clasa VI A) 14:00-15:00 (clasa VI B) |
Școala gimnazială 85 | 28 noiembrie | 11:00-12:00 (clasa pregătitoare) |
Liceul Benjamin Framklin | 03 decembrie | 13:45-15:10 (clasa IX E) |
Perioada de derulare: 17 octombrie – 15 decembrie 2024
Proiectul „Noi iubim animalele și avem grijă de ele!” este realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului București și implementat de Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Caleidoscop.
organizate în școli
participanți la workshop-uri
participante la workshop-uri